Συχνές Ερωτήσεις
Υπηρεσίες Θέρμανσης και Κλιματισμού στην Κέρκυρα
Υπηρεσίες Θέρμανσης και Κλιματισμού στην Κέρκυρα
Η Ενεργειακή Κλάση είναι η ταξινόμηση των κλιματιστικών μονάδων ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει όλα τα νέα κλιματιστικά να έχουν μια ετικέτα με την «ενεργειακή σήμανση» της συσκευής. Η ταξινόμηση γίνεται σε επτά διαφορετικές κατηγορίες, A έως G, με την Α να δηλώνει την πιο αποδοτική μονάδα και την G την λιγότερο αποδοτική, που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε. Συνήθως ενδείκνυται η επιλογή ενεργειακή κλάσης Α ή έστω Β.
Να σημειωθεί ότι η επιλογή μιας μονάδας με υψηλή ενεργειακή απόδοση Α τόσο στην ψύξη όσο και στη θέρμανση και η χρήση της τεχνολογίας inverter μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους έως και 30% σε σχέση με μια συμβατική μονάδα σταθερών στροφών ίδιας ή χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης.
COP: Συντελεστής απόδοσης στην θέρμανση.
EER: Συντελεστής απόδοσης στην ψύξη.
Και οι δύο συντελεστές δείχνουν τον λόγο μετασχηματισμού της απορροφούμενης ηλεκτρικής ισχύος σε θερμική ή ψυκτική ισχύ αντίστοιχα. Για κάθε κλιματιστικό υπάρχουν αυτοί οι συντελεστές, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την ποιότητα του μηχανήματος. Όσο μεγαλύτεροι είναι αυτοί οι δείκτες, τόσο το καλύτερο.
Ένα κλιματιστικό σταθερών στροφών σταματά τη λειτουργία της εξωτερικής μονάδας όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στον κλιματιζόμενο χώρο. Με τη μεταβολή της θερμοκρασίας πέρα από κάποιο όριο, η εξωτερική μονάδα ξεκινά και πάλι. Αυτές οι διαρκείς επανεκκινήσεις της εξωτερικής μονάδας, απαιτούν σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το κόστος χρήσης ενός τέτοιου κλιματιστικού.
Αντίθετα, σε ένα κλιματιστικό τεχνολογίας inverter, η εξωτερική μονάδα ξεκινά αλλά δεν σταματά τη λειτουργία της. Ρυθμίζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις για την διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας στον κλιματιζόμενο χώρο, οι στροφές λειτουργίας της εξωτερικής μονάδας.
Όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, η εξωτερική μονάδα λειτουργεί ελάχιστα για να συντηρήσει την θερμοκρασία. Έτσι, αποφεύγονται οι συνεχόμενες ενεργοβόρες επανεκκινήσεις και επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας.